Bioprodukt i Äänekoski

Metsä Groups nye biobaserede mølle i Äänekoski

Holistisk, fleksibel tilgang er nøglen til holde sig til tidsplanen

360-tankegang fra start til slut

Da Metsä Group, markedsledende inden for skovbrugsindustrien, færdiggjorde deres nye biobaserede mølle i Äänekoski, Finland, blev fabrikken det største træforarbejdningsanlæg på den nordlige halvkugle. Til en værdi på EUR 1,2 milliarder og med en byggeplan uden plads til forsinkelser, blev installationen planmæssigt åbnet i august 2017, med papirmasseleverancer til kunder blot én måned senere.

Metsä Groups tidlige og nære samarbejde med Uponor Infra var afgørende for at leve op til disse nøglefrister. Metsä Group vidste, at de fuldt ud kunne stole på Uponor Infras 360 - der var givet opgaven med at levere det meste af den kommunale infrastruktur, inklusive vand, spildevand og stormvandrør, og også brønde og brønddele – beviste tilgang til at få jobbet gjort.

Uponors Infras holistiske 360-tankegang betyder fokus på deres bedste knowhow og erfaring i tæt samarbejde med deres partnere og kunder igennem alle faser i projektet – for at sikre at løsning, proces og drift skrider fint frem.

Fleksibilitet på byggepladsen sikrede færdiggørelse til tiden  

Byggeplanen var i realiteten så stram, og med så mange forskellige aspekter i projektet, der skulle bygges samtidigt, at arbejdskøretøjer næsten skabte trafikkøer på byggepladsen. Derudover var det gamle papirmasseanlæg, som nu er lukket og afventer nedrivning, i fuld drift igennem hele byggeperioden.

Metsä Group fandt i Uponor Infra en erfaren partner, der ikke kun kunne fremstille og installere en lang række centrale infrastrukturløsninger, men også kunne samarbejde tæt, samt tidligt i processen rådgive om de mest effektive og mulige teknologier og design, der ville sikre en smidigt integreret byggeproces. Det var ikke kun Uponors færdigheder – det var hele deres tankegang.

”Hen imod slutningen… var det som om rørene næsten lagde sig selv”
Selskabet, der havde til opgave at koordinere de fleste af anlæggets projektkontrakter, var Graniittirakennus Kallio, og de var også ansvarlige for installation af den nye mølles underjordiske rørarbejde. Deres projektformand Arto Korhonen kommenterede, at selv med hans 20 års erfaring på dette område, var han stadig forbavset over, at sådan et komplekst og stort projekt blev udført iht tidsplanen: ”Hen imod slutningen af projektet lagde rørene næsten sig selv, sammenlignet med de tidligere faser, fordi vi tidsovervågede alt for at undgå, at det blev alt for hektisk på byggepladsen. Samtidig blev daglige forhandlinger med andre entreprenører holdt på et minimum. Vi fik også væsentlig nytte af Uponor Infras løsning – som omfattede rørinstallation i lave udgravninger og som ikke  krævede særskilte arbejdskrævende støttestrukturer.”

Uponor rør til biomølle i Äänekoski

Møllen stod færdig i god tid før deadline

"Uponor Infra’s 360° tilgang tilfører værdi til ethvert projekt"

Korhonen fremhævede også, at ”for at projektet skulle overholde tidsplanen, skulle rørinstallationsarbejdet være fleksibelt – på måder, der ikke hindrede andre tidsfølsomme byggeprocesser. Derudover var der sporadiske overraskelser, der opstod på grund af vanskelige jordforhold.” Han noterer sig, at den uventede ændring er det eneste permanente aspekt i industribyggeri, og at Uponor Infras omhyggelige planlægning, omfangsrige fabrikation uden for byggepladsen og deres evne til at reagere fleksibelt på byggepladsen med et øje på det større billede, gjorde alt sammen at byggefrister blev overholdt. ”Jeg har kun ros til Uponor. På trods af ændringer i planerne i sidste øjeblik, fik vi fremragende indblik og støtte fra både Uponors salgs- og produktionspersonale”, tilføjer Korhonen.

Tidlig tvivl erstattet af fremragende udførelse
De første rør skulle installeres i en spunset grube og de 22 meter lange rørsektioner måtte afkortes til 7-8 meter. Korhonen tilstår nu, at på det tidspunkt tvivlede han på deres evne til at overholde tidsplanen. ”Vi var i stand til at indhente det tabte, da vi bevægede os til dæmningssektionen. Derefter skred installationen af rørelementer hurtigt fremad, hvilket kompenserede for den langsomme start.” Eftersom der ikke var lagerplads til rådighed, leverede Uponor Infra rørene på pladsen i takt med installationen; lastbilerne bragte de producerede rørsektioner direkte fra fabrikken til byggepladsen.

Planlægning plus holistisk tankegang er nøglen

Hvad kan man lære af projekter af denne størrelsesorden? Korhonen fremhæver, at ”når man bygger en fabrik eller andre udviklingsarbejder i stor skala, bør en fungerende infrastruktur, inklusive rørføring, veje osv. planlægges på et tidligt tidspunkt. Uheldigvis bliver infrastrukturplaner ofte lavet i den afsluttende fase af designprocessen, hvilket kan skabe flaskehalse, der kan forstyrre tidsplanen".

Tilbage til Industriløsninger